Pages

Wednesday, 12 December 2012

Resipi Aiskrim Sedap Lagi Lazat

Jeng jeng jeng...
Aiskrim cap shrek hijau
Wowwwwiwwww... saya boleh buat aiskrim sendiri tau... ini aiskrim ala-ala Baskin Robbin tu laaa.. tak pun macam aiskrim walls kat kedai tu.. gerenti korang terliur tengok aiskrim ni haa... sangat mudah untuk buatnya.. janji rajin dan senyum semasa membuat aiskrim.. hihiihihi..

Ape pun meh leh saya bagi resipi buat aiskrim yang di ambil dari blog http://cikepal06.blogspot.com/2012/12/resepi-aiskrim-boleh-buat-ice-cream.html

Bahan-bahannya :

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat - saya guna 3/4 or suku jer.. tapi still manis gak..
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar Ovallette - boleh didapati di pasar raya berdekatan... pasar raya jauh pun bole..

5 jenis jer bahan utama nyer...

Untuk perisa aiskrim tu...
Sukahati korang la nak letak perisa ape yer..

Aku buat letak perisa Milo, perisa Oreo Chips dan perisa Hijau.. yang penting hijau tu pasti ada.. ade plak perisa hijau??? ngekkk... pewarna hijau yer...

Terpulang la pada kreativiti korang nak letak perisa ape yer.. letak durian pun sodaappppp...

Cara nak buat aiskrim ni... Petik jari je beb... sangat mudah dan senang..

Satukan semua bahan tersebut dan whisk selama 20 minit.. sehingga tekstur bahan tu likat dan cantik yer... kalo xda hand mixer tu, korang pukul laa guna sendukk pun bolehh.. janjiii rock!!..

Pastu bahagi kepada 3 bahagian atau banyak2 bahagian pun boleh... letak la perasa yang korang suka tu.. then masuk dalam fridge yang sejuk beku sehingga keras menjadi aiskrim yang lazat untuk di ngappp masuk mulut yer....











6 comments:

  1. nyum2... sdpnye :) jgn lupa follow my blog ek..
    http://nurul-najah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Oreo kegemaran ku.

    www.prettyraudhah.com

    ReplyDelete
  3. mmg sdp...ptt wat nih...tq..

    ReplyDelete
  4. mmg sdp...ptt wat nih...tq..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. boleh ajer... blend jer bahan tu... kalo xda mixer yer..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...